II. Csintalan Palacsinta Jótékonysági Fesztivál
Önkormányzat
Turisztika
Művelődési ház

A kellemes tavaszi időben ismét megtelt a Kossuth Lajos utcai rendezvénytér, a vonyarcvashegyi Csintalan Palacsinta Jótékonysági Fesztivál alkalmával, a pünkösdi hétvégén.

II. Csintalan Palacsinta Jótékonysági Fesztivál bejegyzés borítóképe

A főszerepben idén - a palacsintakóstolás és az adománygyűjtés mellett - a gyermekzene volt.
A tavalyi sikerekre alapozva, hasonló tematikában került megrendezésre május 18-án szombaton a második vonyarcvashegyi palacsinta fesztivál. Az idei évben hét lelkes palacsintasütő csapat jelentkezett a rendezvényre, akik a kóstoltatásból befolyt bevételük 50%-át ajánlották fel arra a gyűjtésre, melyből a művelődési ház szeretné az eszközparkját fejleszteni gyermekjátékokkal és gyermekhangszerekkel.
A csapatok többsége most is helyi szervezet volt, egész délután sütötte a palacsintát a Nyitnikék Óvoda Szülői Munkaközössége, a Vonyarcvashegyi Nyugdíjas Klub, a Szent Mihály-hegy Védő és Vendégváró Egyesület, a Tourinform Iroda és a Turisztikai Egyesület, valamint a Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar. Idén is vendégünk volt a cserszegtomaji Tátika Népdalkör, és első alkalommal vett részt a rendezvényen a Zala Vármegyei Rendőr Főkapitányság tagjaiból összeállt Pol-Íz csapat.
A kínálás délután egytől este hét óráig tartott, és a klasszikus ízeken kívül számtalan különleges és egyedi ízesítésű palacsintát is kóstolhattak a vendégek. A legfinomabb palacsintákat idén is szakértő zsűri értékelte, de volt palacsintadobó verseny, ahol a Szent Mihály-hegy Védő és Vendégváró Egyesület versenyzője bizonyult a legügyesebbnek és a legszebbnek ítélt cserszegtomaji standot is jutalmazták a szervezők. A legfinomabb különleges palacsintát a Tourinform Iroda és a Turisztikai Egyesület, a legfinomabb édes palacsintát pedig a Nyitnikék Óvoda készítette a hattagú zsűri döntése alapján. A díjátadón Pali Róbert polgármester a helyi közösségek és a közösségépítő rendezvények fontosságát hangsúlyozta, megköszönve a részvételt a csapatoknak és az előkészítő munkát a közművelődési és az önkormányzati dolgozóknak.
A Művelődési Ház sikeres pályázata révén, a palacsintázással párhuzamosan Csintalan Zenenapot is rendeztek ezen a délutánon, melynek keretében fellépett az Imre Sándor Szeretetszínház és SzínMűHely a Négyszögletű kerek erdő című zenés darabbal, ami közös tánccal zárult. Koncertet adott a Brumi Bandi Band és a Zabszalma Zenekar, de hangszerkészítő játszóházban és zenebölcsődés foglalkozáson is részt vehettek a legkisebbek. Előadást és hangszerbemutatót tartott Sás Károly vonyarcvashegyen élő író-zeneszerző nem csak a civil érdeklődőknek, hanem a gyermekzenész szakma megjelent képviselőinek is. A Csintalan Zenenap - Zala Megyei Gyermekzenekari Találkozó programját a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.